Translate

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Greetings from Europe! - Postcard Exchange



Το 2018 η Ευρώπη γιορτάζει την πολιτιστική κληρονομιά της και ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι η ανταλλαγή καρτ-ποστάλ, που να δείχνουν σε όλους την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε χώρας (μνημεία, εορταστικές εκδηλώσεις, παραδόσεις, φαγητά κλπ.) με ένα μικρό συνοδευτικό κείμενο για το τι είναι και τι σημαίνουν αυτά που δείχνει κάθε κάρτα.

Οι μαθητές της έκτης τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα απλό έργο eTwinning με τίτλο “Greetings from Europe! - Postcard Exchange” («Χαιρετίσματα από την Ευρώπη! – Ανταλλαγή καρτ-ποστάλ»), που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο 2018 και στο οποίο συμμετείχαν, εκτός από εμάς, άλλα 33 σχολεία από την Ελλάδα, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σερβία, Μολδαβία, Τσεχία, Γερμανία και Ρουμανία. Στόχος αυτού του έργου ήταν να στείλουμε και να λάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κάρτες για να δημιουργήσουμε έναν πολύχρωμο ευρωπαϊκό χάρτη με αυτές σε μια ειδική γωνιά του σχολείου μας, γιορτάζοντας έτσι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία: Σε αυτό το έργο, όλοι οι συνεργάτες έστειλαν κάρτες με στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς που επιθυμούσαν να μοιραστούν με τους συνεργάτες τους. Χρησιμοποίησαν έτοιμες καρτ-ποστάλ ή δημιούργησαν τις δικές τους χρησιμοποιώντας εικόνες ή σχέδια. Ο αριθμός των καρτών που έστειλε το κάθε σχολείο ήταν 2-6 καρτ ποστάλ ανά ομάδα ή τάξη που να δείχνει τις διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς (μία κάρτα για ένα μνημείο, άλλη για εικόνες με φαγητό κλπ.). Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους ήταν υπεύθυνοι να συλλέξουν τις πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οι κάρτες, να γράψουν τις κάρτες και να τις ταχυδρομήσουν καθώς και να δημιουργήσουν μια μικρή γωνιά στο σχολείο με τις κάρτες που θα λάβουν. Οι μαθητές συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία, καθώς οι εκπαιδευτικοί τους καθοδηγούσαν και τους βοηθούσαν. Η πρόοδος της δουλειάς μας δημοσιεύθηκε μέσω πλήθους εικόνων στο Twinspace του έργου. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας χάρτης για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με όλες τις καρτ-ποστάλ που στάλθηκαν.

Τα οφέλη για τα παιδιά ήταν: να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους και να προσεγγίσουν καταστάσεις και προβλήματα της καθημερινής ζωής, να εμπλακούν σε δραστηριότητες με αυτόνομο, υπεύθυνο και δημιουργικό τρόπο ενώ συνεργάζονταν με άλλους, να συλλέγουν πληροφορίες, να χρησιμοποιήσουν τη μητρική τους και τις ξένες γλώσσες για να επικοινωνούν σε καθημερινές καταστάσεις, να δουν διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς από διάφορες χώρες και να μάθουν για αυτές χρησιμοποιώντας τα Αγγλικά ως μέσο επικοινωνίας.

Το έργο αυτό βραβεύτηκε με δέκα Εθνικές και Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας για τους εταίρους μας από την Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία και Κροατία.

Περισσότερα στο Twinspace του έργου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου